Este posibil sa dai de peste mai multi termeni atunci cand incerci sa iti construiesti imaginea firmei. Poate ai auzit atat de brand, identitate de brand, logo design, stationary design, corporate deisgn cat si de logo.
Lucrand cu acestea, dorim sa aducem o explicatie mai clara aspura lucrurilor pentru a intelege nevoile afacerii tale.

BRAND
Brandul este modul în care este concepută o companie.
Brandul tau este imaginea / caracteristica / perceptia care se formeaza in mintea utilizatorului atunci cand se gandesc la tine. Reputatia ta este cea care se formeaza in capul lor. Acesta este valoarea pe care produsele voastre, modul dvs. de marketing, calitatea si serviciul le-au lasat in minte. Brandul e o complexitate de elemente vizuale, auditive, olfactive si kinestezice. Este depsre cum arata magazinul, cum este aranjat, mirosul, articolele din ziar, modul in care clientii cumpara de la tine si imaginea care ii se formeaza in cap despre tine dupa ce au cumparat sau consumat de la tine. Toate acestea incep de la logo, la website, la cartea ta de vizita si pana la ultimele elemente cu care se pot intra in contact.
Brandingul, este efortul de a efectua corect aceasta operatiune. Nu poti sa stii exact ce cred utilizatorii despre tine dar poti sa iti transformi produsele care te ajuta sa interactionezi cu ei, intr-un avantaj.
IDENTITATE
Identitatea este un set de elemente vizuale ale unei marci
Ce vine dupa un Brand, este identitatea brandului ( poate fi denumita si identitate corporativa). Cuvantul cheie este aici “identitate”. Fiecare brand are identitatea lui chiar daca nu este sub forma unui card, asemeni ID-ului dvs care spune cine sunteti. Fiecare element tangibil pe care il intalniti in experienta unui brand contine design de identitate.
Logo, culori, fonturi, iconite, carti de vizita, scrisori, mapa, brosura, A4, impachetarea, uniformele, flyere, social media, semnatura email, etc.
Ghidul utilizatorului care definește toate aceste elemente tangibile și prezintă informații tehnice despre modul în care sunt utilizate se numește ghid de branding.

LOGO
Un logo este o marca subiectiva care reprezinta compania.
Logo-ul dvs. este cea mai puternica parte a companiei dvs. Acel ceva care ii face pe oameni sa isi aminteasca de dvs. Deasemenea este partea de baza care directioneaza design-ul tuturor elementelor vizuale care iti creeaza identitatea. Desigur logo-ul nu trebuie neaparat sa spuna ceea ce faci cu exactitate ci poate fi unul sugestiv, simbolistic. Este doar o forma de a descrie brand-ul tau.
De exemplu cand ne uitam la logoul companiei Amazon, intelegem ca acel smile face reprezinta satisfactia cilentului. Logo-ul nu ne ofera informatii despre faptul ca opereaza in mai multe tari, nici despre produsele sau categorii de produse sau despre politici interne ale companiei. Cu toate acestea perceptia din mintea ta despre satisfactia clientilor functioneaza la un simplu click. Chiar daca nu stii exact de unde vine acest simbol si ce reprezinta totusi in mintea ta se formeaza o asemnea perceptie a caracteristicii companiei.
Ce fac designerii de identitate?
Designerii de identitate stabilesc forma si directia elementelor vizuale pe care sa le folositi pentru brandul dvs. Atat logo-ul cat si culorile brandului tau, fonturile pe care le folosesti, cartile de vizita, elemente de social media, website si orice altceva vine in interactiune cu utilizatorul. Acestea trebuie sa fie customizate pentru compania dvs si sa ii ajute pe oameni sa va intelegea brandul. Un designer de identitate nu va v-a putea spune cum sa faceti imprimanta din companie sa functioneze mai economic si nici cum angajatii dvs pot sa ajunga sa isi ia cafeaua mai rapid. Acestia va pot ajuta sa creeati imaginea corecta si modul in care oamenii va pot accepta brandul intr-un mod corect.
Avantajele pe care le ai lucrand cu un designer de identitate pentru întreprinderea dvs. mică / medie
S-ar putea să fii o întreprindere mică care lansează o afacere nouă. Poate că sunteți o companie în creștere sau vă întrebați dacă ar trebui să vă actualizați identitatea de brand actuală sau nu. Poate că ai preluat afacerea de la tatăl sau bunicul tău și ți-ai dat seama că brandul tău ar trebui să fie actualizat și în cea mai bună calitate pentru zilele noastre. Ei bine, nu credeți că toate aceste motive merită să investiți pentru un nou design?
Pentru companiile mici care nu trec mai departe de zona cartierului lor, probabil ca nu se merita. Daca e sa ne gandim la stomatologi si saloane de tuns, acestia isi servesc job-ul la nivel local iar pentru acestia marketingul prin recomandari poate sa functioneze cel mai bine si poate fi mai important decat identitatea coprorativa. Insa in vremurile noastre utilizatorul se uita prin revista si alege pagina cea mai atractiva. Am ajuns ca societatea la perceptia faptului ca o imagine buna servita are in spate niste servicii de calitate si nu doar atat.
Un concept de design creat corect poate transmite faptul ca sunteti atent la nevoile omului si ca doriti ca acestea sa fie servite in mod profesionist.