Skip links

Strategia de dezvoltare a unui brand sau cum sa ai un brand unic

Ai facut un prim pas important in lansarea strategiei de dezvoltare a marcii. Acum, cred ca te intrebi, ce trebuie sa faci pentru a transforma acest nou brand intr-un nume sonor care sa-i incante pe clientii tai?

Identitatea brandului se refera la modul in care impachetezi si vinzi produsele sau serviciile tale. Este perceptia pe care si-o formeaza consumatorul, in minte, despre tine si ceea ce oferi. Si cum fiecare domeniu din ziua de azi are o concurenta dura, va trebui sa va faceti brandul vizibil si puternic ca sa atingeti masa critica si sa ajungeti in varful pietei.

“Success is the result of perfection, hard work, learning from failure, loyalty, and persistence”

Philip Reyes

 

DEFINIȚIA DE DEZVOLTARE A BRANDULUI ÎN AFACERI

Dezvoltarea mărcii este un proces continuu care vizează stabilirea, creșterea și consolidarea poziției unui produs sau serviciu pe piață. Este fundatia pentru orice tip de afacere care implică o analiză atentă, creativitate și dăruire.

STRATEGIA DE DEZVOLTARE A BRANDULUI: Ghid pentru construirea unei marci puternice

După ce ai acoperit elementele de bază ale dezvoltării mărcii, urmeaza să ne scufundăm în modul în care putem crea o identitate unica pentru brandul tau. Iată zece sfaturi grozave pe care ar trebuii sa le urmaresti.

1. Priveste strategia generală de afaceri

Abordarea de branding ar trebui să se bazeze pe strategia ta de afaceri. Adică, foaia de parcurs pe care ai stabilit-o (decizie, procese și acțiuni) pentru îndeplinirea obiectivelor tale in afaceri.

Eforturile depuse in acest sens ar trebui sa fie usor de inteles si se vor intampla doar daca ai o idee clara si o directie in care doresti sa merga business-ul tau. Daca nu ai o strategie pentru proiectul tau trebuie sa faci una, inainte de a dezvolta brandul.

2. RESEARCH pe clientii targhetati

Afacerea ta trebuie să servească un anumit grup demografic. Deci, nu este suficient să spunem că produceți bunuri sau servicii pentru toată lumea. Trebuie să vă definiți consumatorii vizați.

Cu un focus restrans, afacerea va crește mai repede decât mergand la intamplare sau a avea pur si simplu un public general. Dar cum faci să identifici grupul țintă? Trebuie să faci niște cercetări. Când efectuezi o analiză aprofundată, nu vei ști numai cine sunt clienții tai, ci și nevoile și prioritățile acestora. Ce hobby-uri au, ce preferinte au, unde merg acestia sa faca cumparaturi si alte date de genu te vor ajuta sa iti cunosti cat mai bine publicul tinta.

Prin urmare, vei putea afla care este cel mai bun mod de a-ti împacheta mesajul de brand. O piață țintă bine definită, cu analize adecvate, te va asigura că ai mai puține riscuri asociate cu dezvoltarea brandului.

3. Proiecteza imaginea pe care doresti sa o aiba brandul tau

Daca esti propietar de afaceri mici, cel mai probabil o sa ai o viziune legata de locul in care doresti sa-ti dezvoltati afacerea. Avand viziunea pe termen lung in minte, poti utiliza aceasta imagine pentru a obinte clienti noi. Pentru a atrage clienti care consuma de la brand-uri mari, va trebui sa proiectezi brandul tau ca fiind unul mare si de incredere. Cu toate acestea trebuie sa fi atent si constient ca exista o line subtire intre proiectarea unei imagini bune in conformitate cu ceea ce doresti sa obti si minciuna.

4. Ai nevoie de un logo si de o propozitie de valoare a brandului tau

Daca doresti ca brandul tau sa fie unul memorabil atunci trebuie sa aiba un design capitvant. Gandeste-te la cele mai populare marci de pe piata din ziua de azi. De exemplu Apple, Mc Donalds, Tesla, Amazon, etc si asa mai departe. Un lucru pe care il poti observa este acela ca au logo-uri si fraze unice. Ce este un logo si cum sa creezi unul? La asta ne pricepem noi cel mai bine.

Un logo este un marcaj sau un simbol pe care un brand il adopta ca modalitate de a indentifica produsele si afacerile sale in ansamblu. Un logo poate fi format doar din text, semne grafice, forme abstracte, mascote, etc.

Vei gasi elementele de branding ale companiilor pe paginile lor sociale sau pe marfuri. Pentru o mai mare intelegere asupra acestui subiect si pentru a intelege care este diferenta dintre un logo si un brand am scris acest articol. Un logo nu e acelasi lucru cu un brand.

5. Construieste un website

A avea un website al companiei este esential in marketingul identitatii chiar si daca nu generezi vanzari online. Website-ul ofera informatii necesare potentialilor tai clienti. Arata modul in care lucrezi, produsele si serviciile pe care le oferi. Deasemnea este si locul unde pui informatiile de contact si locatia. In ziua de azi un website este o extensie utila si necesara oricarui tip de business. A nu lua in considerare faptul ca ai nevoie de un website atunci cand infiintezi o afacere e ca si cum te-ai prezenta cu o oferta scrisa de mana in fata uni potential client.

Avand un website poti ajunge la si mai multi clienti folosind strategii adecvate de SEO si SEM. Orice brand care isi doreste sa ajunga cunoscut pe piata are un website.

6. Fi atent la prezenta ta in social media

Aproape jumatate din populatia globului se afla pe retelele sociale. Acesta se traduce prin faptul ca un procentaj bun din clientii tai se afla acolo. Facebook, Twitter, Instagram si alte platforme ne aduc in fata posibilitati uimitoare de a ne promova brandul si nu e doar pentru afaceri mici sau mari ci e pentru toata lumea. Tine minte ca oameni isi vor aminti si vor pastra in minte imaginile pe care le postezi pe paginile dvs. Asadar utilizeaza imagini de calitate cat mai mare, filmulete capitvante si texte care sa le straneasca interesul. De asemnea poti oferi asistenta rapida clientilor tai prin aceste platforme.

7. Investeste in continut

În ultimii ani, a existat o serie semnificativă de modifcari în ceea ce privește marketingul de conținut. Și nu este fără motiv. Conținutul a fost dovedit că, conduce la decizii profitabile ale clienților. Puteți utiliza conținut, scris sau în formă video, pentru a furniza informații valoroase despre brandul dvs. către anumite audiențe. Conținutul este deosebit de important dacă brandul tău se referă la creativitate, prospețime și inovație.

8. Fi consistent in dezvoltarea brandului tau

Singurul atribut care este sinonim cu o declarație de marcă puternică este consecvența. Trebuie să fi consecvent în ceea ce proiectezi, plus calitatea ofertei. Dacă, de exemplu, esti cunoscut pentru vânzarea de articole vestimentare de ultimă generație, venirea cu o linie low-cost va contracara imaginea de marcă create de dvs. în mintea oamenilor. Incoerențele pot deteriora anii de investiții pe care i-ai pus deja în construirea mărcii. Înainte de a lansa ceva în public, analizeaza impactul pe care îl va avea asupra întregului dvs. brand.

9. Ambasadorii brandului

Ambasadorii dvs. de marcă fac multă muncă pentru afacerea dvs. Așadar, la fel ca și angajații dumneavoastră din interior, este important să le recunoașteti eforturile și să ii rasplatiti. Există modalități creative de a-i recompensa pe susținătorii brandului tau, care nu trebuie neapărat să se reduca la bani. Astfel de miscari pot creea concurenta pentru promoterii brandului tau si poate aduce un mare plus de creeativitate din partea lor.

10. Inregistreaza progresul si ajusteaza pe parcurs

Dupa cum am mentionat mai sus, dezvoltarea brandului este un efort continuu. De cele mai multe ori se intampla ca strategiile si viziunea business-ului sa fie uitata si ingropata in mormanul de hartii din birou. Pe parcurs ce business-ul creste devi tot mai ocupat cu servirea clientilor iar branding-ul este lasat deoparte si curand totul devine dat uitarii.

Strategia nu este ceva ce se face o singura data. Agenda este oglinda antreprenorului precum carnetul este oglinda elevului. Inregistrati-va succesele dar si esecurile. Faceti o evaluare tot la 6 luni si adaptati-va mersului. Verificati daca mergeti in directia stabilita sau daca ar trebuii sa va stabilit noi directii.

11. Colaborarea cu o agentie de branding sau branding pe cunostintele propii

Multumita internetului gasesti cu siguranta cateva template-uri foarte bune care sa te ghideze in dezvoltarea unie strategii de brand. Gasesti deasemnea o gramada de exemple de strategii de brand folosite de alte firme in diferite industrii. Deci daca iti place acest subiect si iti doresti sa inveti, aloca-ti timp, bani si efort si poti face o treaba foarte buna. Insa daca tintesti sus iar tu esti ocupat cu implementarea ideilor in afacere, s-ar putea sa nu ai timpul necesar pentru a aprofunda acest subiect iar unele elmente importante de branding ar putea fi inafara domeniului tau de expertiza.

In acest caz, angajarea unei comapnii de branding sau a unui profesionist in domeniul brandingului are sens. O companie sau o persoana specializata poate sa iti ofere sfaturi nepretuite, precum si sa te ghideze prin procesul complex de definire a afacerii tale.

12. Dezvoltarea brandului pe scurt

Pe scurt, aceste informatii ar trebuii sa te ajute sa iti faci o imagine mai clara a ce implica dezvoltarea unui brand si procesele prin care ar trebui sa treci.

Leave a comment